Skierniewickie Stowarzyszenie FanĂłw "Gwiezdnych wojen" "Utapau"
Strona główna - Forum - Statut - O nas - Kategorie newsów - Kontakt - Kalendarz - Galeria - Download - Szukaj - Ostatnie komentarze Niedziela, Listopad 24, 2024
Zarząd:
Prezes:
Milka - gg:274886

Wiceprezes:
Lord W - gg:2504559
E-mail: wpolskce@poczta.onet.pl

Skarbnik:
Thorin - gg:1505406
Artykuły
· Recencja "Ostatniego...
· Spotkanie Utapau CXII
· Recencja Łotra Jeden
· Spotkanie Utapau CXI
· Spotkanie Utapau CX
Aktualnie online
· Anonimowi: 70

· Zalogowani: 0

· Łącznie użytkowników: 98
· Najświeższy rekrut: Monika
Ostatnio online
Aero 2 tygodnie/dni
ivered 3 tygodnie/dni
Nova54 tygodnie/dni
Damian58 tygodnie/dni
Thingol58 tygodnie/dni
jariniop61 tygodnie/dni
Lord W66 tygodnie/dni
Thorin146 tygodnie/dni
Chebeat237 tygodnie/dni
Vinga284 tygodnie/dni
Ankieta
Czy po ustaniu pandemii miałbyś ochotę na spotkanie członków SSFGW Utapau?

Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Reklama:
Spotkanie Utapau XLVI
Dawno, dawno temu w odległej galktyce ...

Spotkanie XLVI

Zamieszanie trwa. W galaktyce wrze.
Grupa rycerzy Jedi oraz separatyści
biorą udział w zaciętej politycznej grze
by osiągnąć dla siebie duże korzyści.

Postanowili o przyszłości radzić wspólnie
i razem walczyć z różnymi przeciwnościami.
Ustalili ponownie współpracy zasady, ogólnie
do nich, wcale tak jasno nieprzekonani

Doszło więc do jednego wielkiego spotkania
pojawiły się ponownie problemy i różnice
i trudno ocenić czy dojdzie do pojednania
bo w umysłach tkwią wszelkie granice ...

Przyszedł czas na kolejne spotkanie łączone. Wielu z nas pamiętało poprzednie spotkania oraz głosy ze wszystkich stron, że hałas, że za dużo ludzi, że atrakcje nudne. Wiele ze zgłaszanych atrakcji było pomijanych i ignorowanych. Były też wzajemna niechęć ludzi. Czy tak było tym razem? Ogólnie idea spotkania łączonego ponownie wyszła ze strony Utapau i uważam, że sama idea była słuszna, co szczególnie potwierdziły dwa pierwsze punkty programu.

Ok godziny 13 przed MCKiem czekała dwójka członów Fantazionu: Sebbos i Syndrius. Nagle przed nimi pojawił się Sokół Milenium, z którego wyszły dwie postacie: Thingol i Lord W. Po chwili wszyscy stali obok siebie, dyskutując, po czym udali do odźwiernego po klucz od sali 104.

Po krótkiej sprzeczce na temat scenariusza i praw autorskich, wspomniana czwórka przystąpiła do przygotowania sali. Mimo przynależności do różnych grup, współpraca układała się wzorcowo i tak Lord W z Syndriusem wnosili stoły, a Thingol z Sebbosem ustawiali krzesła. Po chwili pojawił się Kloszo, który od razu wziął się do roboty i mimo niewielkiego wzrostu wykazał się całkiem sporą siłą. Potem Lord W, Sebbos i Thingol udali się w poszukiwaniu rzutnika, lub też osoby, która mogłaby go udostępnić. To co odkryli przeszło ich oczekiwania - praktycznie poza grupą taneczną, cały MCK świecił pustkami. Ani słychu, ani widu - żadnego administratora. Po krótkiej przechadzce wrócili do sali, gdzie czekał już Wujtas z Mistrzem Sellerem.

Rozpoczęła się dyskusja na temat rzutnika, po czym ustalono, że na pierwszy ogień pójdzie Selleropoly. W międzyczasie przychodziły kolejny osoby: Alucard, Milka, Obi Wan Kenobi, a Mistrz Seller przygotował miejsce pracy i przedstawił zasady gry. Trochę czasu zajęło dzielenie na drużyny i dyskusje, po czym powstały 4 teamy: Thingola (Kloszo i Odd), Lorda W (Alucard, Jacoch i Wujtas), Syndriusa (Sebbos i Norberta? - na zdjęciach w czerwonym) oraz zespół Utapau: Milka, Vesemir, Obi Wan Kenobi i Mikel. Początkowo konkurs przebiegał sprawnie i płynnie. Pytania należały raczej do łatwych i zabawa była całkiem przyjemna. Prym wiedli Sebbos z Syndriusem, którzy na przemian zgadywali kolejne hasła - dodatkowo były to hasła najtrudniejsze za 4 pkt . tzw. pytania Yody. Jednym z trudniejszych pytań było pytanie o miesiąc i dzień urodzin Keiry Knightley - odpowiedź była całkiem ciekawa - 26 marca, a więc w dniu spotkania (sto lat dla jubilatki i Oscara). Na przeciwnym biegunie była drużna Lorda W, która miał najwięcej pytań Jar jara. W międzyczasie przychodziły kolejne osoby: KrisScrow, ConAnus i Szychu. Wtedy do akcji wkroczyły magiczne karty, które spowodował, że drużyna Syndriusa straciła punkty, a drużyna Utapau automatycznie je zyskała i tym sposobem wygrała.

Po chwili przerwy wszyscy przywitali się z nowo przybyłymi, po czym nastał konkurs Syndriusa z gier komputerowych. Podzielono się na 4 drużyny: KAL (Krwiożercza Armia Lorda), Conany, drużyna Szycha, oraz Fantazion. Niestety nie jestem w stanie wymienić, kto był w jakiej drużynie, bo aż tylu było chętnych, w tym wielu nowych. W każdym razie konkurs cieszył się ogromnym powodzeniem, co też niewątpliwie świadczy na plus dla Syndriusa. Pytanie były dosyć trudne, a czas na odpowiedź niewielki. Szybkie prowadzenie konkursu (w przeciwieństwie do Selleropoly) zabijało nudę. Od strony merytorycznej konkurs był super, natomiast jeśli chodzi o sprawiedliwe zasady, to był niesprawiedliwy. Po pierwsze jedni mieli więcej pytań, a inni mniej (ci co mieli więcej pytań, mieli automatycznie więcej punktów), po drugie nie można było podchodzić do monitora a KrisScrow siedział wręcz najbliżej i nie było problemu, a w przypadku innych były ciągle krzyki. W każdym razie nie ma co się czepiać, bo chodziło o dobrą zabawę, a i tak wygrali ci co zawsze, czyli trzon Fantazionu. W nagrodę zwycięzcy otrzymali cukier.

Po krótkiej przerwie, kiedy opadły emocje nastąpił podział na grupy. Większość poszła zapoznać się z zasadami Warhammera w formie gry bitewnej, z użyciem figurek, natomiast reszta tradycyjnie (jak to jest w zwyczaju na Fantazionie) zasiadła do gier planszowych i karcianki Magic the Gathering. Thingol z Szychem, Mikelem i Mistrzem Sellerem grali w Neuroshimę heksa, a Lord W z Vesemirem i Milką w Osadników. Czas leciał, a część osób poszła do domu, natomiast inne dopiero co przyszły, jak np: Thorin czy Chebeat wraz z znajomymi. Kolejną grą okazali się Sabotażyści (trochę podobna do Carcassonne), a potem nastał wyraźny podział na Fantazion i Utapau (niestety). Fantazion obmyślał przeróżne plany swojego rozwoju z podziałem na sekcje i przemianą w wyższą formę istnienia. W tym czasie ludzie z Utapau zasiedli do oglądania Duela III PH ( recenzja ) oraz jego kontynuacji Dueala IV.

Tak powoli spotkanie zbliżało się do końca. Gdy skończyła się narada Fantazionu KrisScrow, Alucard i Lord W zasiedli do partii Osadników. Cała reszta zaczęła zaś powoli sprzątać i porządkować salę. Chóralne okrzyki i śpiewy czwórki graczy, niebawem przywiodły strażnika, który poprosił o ciszę. Gra nie trwała długo bo Sebbos mający niewątpliwie szczęście, bezproblemowo ograł cała resztę (może dlatego, że ograniczono handel w imię zasady: "Z terrorystami się nie negocjuje"). Szybko zwinięto Osadniów, po czym najwytrwalsi opuścili lokal i w MCKu powróciła błoga cisza.

Wyjątkowo na zakończenie podsumuję spotkanie, oraz poruszę kwestię współpracy. Początek był bardzo udany i brakowało tylko rzutnika. Zarówno Seller jak i Syndrius momentami pogubili się w zasadach, ale konkursy były super. Odnośnie całej reszty i czasu wolnego. Ja osobiście uważam, że po to jest spotkanie łączone, aby się poznać i wymieszać. Dlaczego zatem powstały zespół: Fantazion i Utapau o jednolitym charakterze. Trochę to bez sensu. Może na przyszłość Wujtas, KrisScrow, Alucard i Sebbos będą wybierać, aby wymieszać ludzi. Dlaczego Milka, Lord W i Vesemir grali ze sobą w Osadników a Fantazion ze sobą. Dla mnie jest to bez sensu, bo nadarza się okazja, żeby zagrać z nowymi ludźmi i w innych składach. Mimo, że spotkanie było łączone to tworzył się podział, a wystarczyło trochę dobrej woli, a wszyscy robiliby to samo, to w innych zespołach. To tyle moich spostrzeżeń.

Niech Moc będzie z Wami!

1. Spotkanie 46 odbyła się 26 marca (w dzień urodzin Keiry Knightley) 2011, w godzinach 13 - 18 w MCku, w sali 104.
2. Udział w nim wzięli Utapau: Thingol, Chebeat, Szychu, Obi Wan Kenobi, Vesemir, Milka, Milkel, Mistrz Seller, Thorin, Lord W, oraz Fantazion, którego składu na chwilę obecną nie jestem w stanie wymienić w pełni.
3. Selleropoly
Zwycięzcy - Utapau: Obi Wan Kenobi, Milka, Mikel, Vesemir
4. "Nieoryginalny konkurs wiedzowy o grach w power poincie" - Syndrius
Zwycięzcy - Fantazion: Sebbos, Jacoch, KrisScrow, Alucard, Wujtas.
5. Warhammer - gra bitewna
6. Gry planszowe: Neuroshima hex, sabotażysta, osadnicy
7. Magic the Gathering

PS 1. Pozdrowienia dla nieobecnych i byłych członów: Ulvbiorna, Exile, Ivereda, Aero, Algernona, Tampiego, Ikrita, Keyana, Oshogbo, Master Dagotha, Dante 91, Chudeusza, Matchka i Novej.
PS 2. Podziękowania dla Thingola za książki i podwózkę.
PS 3. Dzięki dla Sebbosa za odwózkę.
PS 4. Mam nadzieję, że następnym razem składy będą bardziej wymieszane i współpraca większa, ale wszyscy muszą tego chcieć (Ci co nie chcą niech nie przychodzą).
PS 5. Myślę, że pora aby ktoś inny napisał relację, bo ja chętnie poczytam, a i odpoczynek od pisania też dobrze mi zrobi.

Kolejne spotkanie odbędzie się 2 kwietnia w sali 218.

Niech Moc będzie z Wami!

Lord W
· Napisane przez Lord W dnia 27 marzec 2011 14:21 · 17 komentarzy · 45114 czytań · Drukuj
Komentarze
#1 | Syndrius dnia 27 marzec 2011 20:03
Prawda Lordzie. Ciężko było mi ogarnąć osoby grające i była niezła faza, ale było nienajgorzej. Wygrani otrzymali 1 kg cukru i mam nadzieję że jakoś normalnie to wykorzystają(może herbatkowa libacja?)
#2 | Wujtas dnia 27 marzec 2011 20:47
Ja się z podsumowaniem nie zgodzę. Osobiście nie mam zamiaru mieszać ludzi zeby z kimś grali. Nic na siłę. Niektórzy specjalnie przychodzą, żeby zagrać w tym a nie innym gronie. To że mamy spotkania łączone nie oznacza że mamy tworzyć nowe "hodowle genetyczne" Lordzie W. Rozumiem bardzo dobrze, że chcesz być obecny i otwarty tutaj i tutaj. Piękna idea. Pozwól jednak innym powoli do niej dojrzeć. Powtórzę się po raz drugi nic na siłę i wszystko w swoim czasie. Duży minus za to zdanie "Może na przyszłość Wujtas, KrisScrow, Alucard i Sebbos będą wybierać, aby wymieszać ludzi."

Odnośnie relacji. To bardzo szczegółowa i to mi się podoba. Jednakże później staje się to jej "przekleństwem" gdyż nie da rady się wszystkiego ogarnąć osobiście. Relacja na plus - bardzo rozbudowana.
#3 | Lord W dnia 27 marzec 2011 21:43
Miło, że przeczytałeś.

Ja osobiście uważam, że mieszanie ludzi byłoby dobrym rozwiązaniem. Przecież są oddzielne spotkania Fantazionu gdzie możecie grać w takich składach w jakich chcecie. W mieszanych składach ludzie się lepiej poznają, no i jest trochę inna trudniejsza gra.

Oczywiście zgadzam się, że ludzie muszą dojrzeć i że musi być zgoda. Nic na siłę. Ja jestem jednak zwolennikiem zacierania granic. Wink
#4 | Thingol dnia 27 marzec 2011 21:47
Relacja z właściwą dla Lorda lekkością w opisywaniu szczegółów, których pozostali uczestnicy zazwyczaj nie zapamiętują.
Trzyma poziom, miło się czyta (jak zawsze)

Co do mieszania składów - ja w pierwszym konkursie miałem 2 koleżków których nicki poznałem dopiero z relacji xD A grało nam się dobrze Smile

Mamy miesiąc żeby wymyślić taki punkt programu (konkurs, whatever) w którym wymieszamy składy bez przymusowego dzielenia Smile
Mała propozycja - konkurs indywidualny lub drużyny max 2-osobowe?
#5 | Lord W dnia 27 marzec 2011 21:50
Hm ... też może być.

Tylko przy 20 osobach, jedna odpowiada, a 19 osób czeka. Dużo też zależy od tematyki konkursy. na forum będzie można też o tym podyskutować.
#6 | Thingol dnia 27 marzec 2011 21:54
Jak masz 10 sekund na odpowiedź, to idzie szybko. A poza tym jesteśmy ludźmi inteligentnymi i szanujemy się nawzajem, więc nie będziemy sobie przeszkadzać w czasie zadawania pytań, to pójdzie sprawnie.
Dodatkowo możesz dorzucić opcję przejmowania pytań - wtedy reszta się nie nudzi tylko liczy na dodatkowe punkty ;-)
#7 | Szychu dnia 27 marzec 2011 23:24
Osobiście uważam, że jak na pierwsze (ponowne) łączone spotkanie było very well. Nie oczekujmy cudów, jeśli chodzi o zatarcie dotychczasowych podziałów, ale z drugiej strony myślę, że z czasem wszyscy dostrzegą, iż współpraca będzie korzystniejsza niż nieustanne podkładanie sobie kłód pod nogi. Czas powoli pozapominać o starych niesnaskach, zważywszy tez na to, że jest mnóstwo ludzi, których na dobrą sprawę podziały te nie dotyczą, oni chcą się tylko dobrze bawić. Niech Fantazion sobie działa, niech Utapau sobie działa i sobie nie przeszkadzają, ale też razem coś budują. Będzie dobrze panowie (i panie).

Spotkanie zdecydowanie na +
Miły akcent z tym konkursem gier komputerowych, jako iż od pół roku na poważnie siedzę w gierczanym przemyśle Wink
#8 | Lord W dnia 28 marzec 2011 17:19
No i się nie wykazałeś.

Takie recki dobre dajesz, ale musisz lepiej gierki rozpoznawać.Grin
Konkurs fajny - plus dla Syndriusa. Gdyby był rzutnik to byłaby pełna kultura (i jakby na monitorze się w dolnym rogu czas wyświetlał, to już całkowicie byłby bajer)
#9 | Szychu dnia 28 marzec 2011 23:13
Lordzie - przyznam się, że ponad połowa z konkursowych zagadek to gry, które znajdują się na mojej blackliście pozycji oczekujących. A, że z braku czasu przechodzę mniej więcej jedną pozycję na miesiąc, cóż... zabawa w literata, skejta, fana Star Wars i jeszcze gracza to ciężka sprawa Wink
#10 | MistrzSeller dnia 29 marzec 2011 12:15
Dobrze napisane, ale są dwa błędy błędy:
1. Obi wan przybył w tym samym momencie co ja (nie później)
2. Prowadziła drużyna Thingola nie Syndriusa i to ona straciła najwięcej przez to iż drużyna Obi wana użyła kart.
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?
Kalendarz
Po Wt śr Cz Pi So Ni
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?