Pocket Models TCG
|
Yaerius |
Dodany dnia 26 luty 2009 17:42
|
Użytkownik
Data rejestracji: 30.01.09
|
Co Wy na to aby pierwszy turniej w pockety zrobic u Was przed spotkaniem 14marca? Od nas by bylo 2graczy a slyszalem, że Pockety mocno stoją w Skierniewicach
http://www.dante....php?t=1346 - tutaj jest regulamin ligi
Należy wybrac koordynatora z Waszego miasta oraz omówic jedną ważną kwestię: czy bedziemy organizowac jeden turniej na jedno miasto w miesiacu? czy dwa turnieje w Lodzi i Skierniewiach? tzn chodzi o to czy bedziemy do siebie jezdzic
You like me because I'm scoundrel |
|
|
|
chudeusz |
Dodany dnia 26 luty 2009 19:58
|
Użytkownik
Data rejestracji: 08.12.07
|
Po krótkim zastanowieniu się, uważam że turniej można bez problemu zorganizować w skierniewicach, Wystarczy że przyniesiecie pockety Połowa fanklubu ma naprawdę konkretne sety.
Co do organizacji kolejnych turniejów to proponuję ustalić to na spotkaniu. Znacznie łatwiej i szybciej. a przede wszystkim konkretniej.
Buy'ce gal, buy'ce tal
Vebor'ad ures aliit
Mhi draar baat'i meg'parjii'se
Kote lo'shebs'ul narit. |
|
|
|
chudeusz |
Dodany dnia 01 marzec 2009 15:06
|
Użytkownik
Data rejestracji: 08.12.07
|
Jeśli chodzi o Ligę możemy spokojnie zebrać ludzi na rozgrywki u nas, później jednak pojawia się problem.
Primo jest wpisowe w wysokości 5 zł.
Secundo aby coś ugrać w lidze trzeba będzie (niespodzianka) jeździć na turnieje.
Proszę o informacje od osób które byłyby zainteresowane wzięciem udziału i ewentualną kontynuacją walki z przeważającymi siłami wroga
Buy'ce gal, buy'ce tal
Vebor'ad ures aliit
Mhi draar baat'i meg'parjii'se
Kote lo'shebs'ul narit. |
|
|
|
Yaerius |
Dodany dnia 01 marzec 2009 16:14
|
Użytkownik
|
Tzn. tak: wpisowe do ligi to 5zł (jest jednorazowe i zostaje przesłane na fundusz na nagrody na koniec ligi tj grudzień). Możemy także ustalic składkę na turniej czyli kasę, która pójdzie na nagrody na boostery. I ja to sobie wyobrażam tak: po zakończeniu turnieju otwieramy booster (lub boostery - zależy od liczby uczestników) i według kolejności zajętych miejsc wybieramy sobie albo jedną jednostkę (albo wypraskę, jeszcze nie wiem ale myślę, że fajniej by było jednostkę) albo jedną kartę. I w ten sposób każdy coś tam dostaje, nikt nie wychodzi z pustymi rękami z turnieju Jako, że będzie to pierwszy turniej od siebie dorzucę dla każdego uczestnika turnieju losowo jedną karte C albo jedną jednostkę C
Regulamin ligi jest kilka postów wyżej
A dla tych co już zapomnieli jak się w to gra albo chcą sobie przypomniec to polecam (swój) artykuł wzbogacony o instrukcję w języku polskim http://lfsw.pl/in...ge=pocket1
Zapraszam
|
|
|
Viking |
Dodany dnia 01 marzec 2009 18:06
|
Użytkownik
Data rejestracji: 03.06.08
|
ja z wielka checia zagram z lodziakami w skierniewicach ale co do przystapienia do ligi to nie wiem musialbym sie nad tym zastanowic , ostatnio brak mi czasu nawet na sen.
|
|
|
|
Lord W |
Dodany dnia 15 marzec 2009 10:57
|
Administrator
Data rejestracji: 15.02.07
|
Po pierwszym porządnym turnieju chciąłbym się podzielić spostrzeżeniami i....podzekować za talię i pożyczenie wpisowego i przeprosić za wejście do finału Chudeusza.
Otórz. Po przeliczeniu wszystkiego w domu okazało sie, że zaszło nieporozuminie, gdyż przyjęliśmy inną klasyfikację liczenia punktów. Ja liczyłem liczbę straconych objectivów a Chudy zniszczonych. Róznice wynikały z tego, że każdy z Nas przyjmował korzystną dla siebie klasyfikację, ale należy ustalić na przyszłość jasne i czytelne zasady.
Gdy wzięlibyśmy kryterium Chudeusza zniszczonych obj. klasyfikacja wyglądałaby tak:
Ikrit - 5
Chudeusz - 4
Lord W - 3
Natomiast gdy byśmy brali pod uwagę stracone obj.:
Ikrit - -3
Lord W - -4
Chudeusz - -5
Należy opracować jak najbardziej sprawiedliwy model oceny, a więc powinniśmy przyjmowac bilans straconych i zniszczonych obj:
A zatem:
Ikrit - (5-3) 2
Lord W -(3-4) -1
Chudeusz - (4-5) -1
I wychodzi ponownie remis.
Proponuję zatem zapożyczyć punktowanie z ligi siatkówki i piłki nożnej.
Oprócz 1 pkt za zwycięstwo, przy wszystkich pojedynkach ( a zatem w przypaku naszych rozgrywek powinniśmy liczyć nie tylko bilans między graczami po 3 pkt ale dołaczyć również bilans z Syndriusem i Keyanem) grupy należy dopisywać bilans (bramek lub setów) czyli róznicę objectivów zniszczonych do straconych.
3 : 2 tzn że wygrał gospodarz, tracąc 2 obj.
Zniszczenie floty jest równoznaczne ze zniszczeniem 3 obj.
Teraz przedstawie moją propozycję liczenia punktow i kryteriow ważności:
1. Punkty za zwycięstwo
2. Bilans objectivów (różnica zniszczonych do straconych)
3. Bezpośredni pojedynek
4. Liczba zniszczonych obj.
Myślę, że taka klasyfikacja jest najbardziej sprawiedliwa i nie ma możliwości występowanie takich samych wyników.
Kolejny wniosek. Przy rozgrywkach grupowych minimalna liczba osób w grupie to 4. Po 3 może jednak dojść do tego, że wyniki mogą być identyczne i trudno będzie wyłonić zwycięzcę.
Myślę że pomyśł z 3 fazami jest średni bo najbardziej sprawiedliwy system to system ligowy (analogia do ligi piłki nożnej) w którym każy gra z każdym i nie ma czegoś takiego jak półfinały i finał. Przy systemie pucharowym czyli fazowym minimalna liczba graczy w grupie to 4 i wszyscy muszą zapoznać się z kryteriami, aby byli świadomi dlaczego przy takiej samej liczbie punktów to oni odpadają..
No cóz. Pierwsze koty za płoty. Wielu z Nas uczy się cały czas zasad (np) Ikrit niszczył mi obj a ja nie dokładałem jednostek, tak samo graliśmy z Syndriusem i wychodzą takie kwiatki. Jak mówię do finału wszedłem ja tylko i wyłącznie dlatego, że Chudeusz się zamieszał i sam nie wiedział które kryterium przyjąć, aż w kóncy zgodził się z moim, ktoe bądź co badź jest tak samo niesprawiedliwe jak jego (należy liczyć bilans). Aczkolwiek w bezpośrednim pojedynku to ja byłem lepszy. Co sie stało to się nieodstanie. Na przyszłosć. Na taki truniej należy zarezerwować prawie cały dzień. |
|
|
|
Yaerius |
Dodany dnia 15 marzec 2009 15:50
|
Użytkownik
|
Dziękuję wszystkim za świetną atmosferę na turnieju, a w szczególności za ostatni pojedynek z Ikritem - najtrudniejszy pojedynek w całym turnieju dla mnie Oczywiście czekam na rewanż
Co do organizacji i przebiegu to Lord troszkę ma racji. Mogliśmy liczyc 'małe punkty' od początku i nie byłoby żadnych kwiatków, po części moja wina, przepraszam. Co do tych 3 faz eliminacyjnych to wg regulaminu ligi muszą odbyc się co najmniej 3 fazy elimacji lub każdy z każdym, a następnie finał dla 2 najlepszych lub 4 najlepszych graczy. Uznałem, że każdy z każdym to by było za długo (ledwo się wyrobilismy i w klubi i w knajpie później). Mam nadzieję, że nikt nie został za bardzo poszkodowany i każdy jest/będzie zadowolony z turnieju oraz nagród
Końcowa klasyfikacja:
1. Yaerius
2. Ikrit
3. Lord W
4. Szychu
5. Chudeusz
6. Sunrider
7. Keyan
8. Viking
9. Syndrius
10. Thingol
Czas pomyślec o następnym turnieju sesese Co byście powiedzieli żebyście do nas wpadli w przyszłą nd?
|
|
|
Yaerius |
Dodany dnia 28 marzec 2009 10:52
|
Użytkownik
|
II Turniej odbędzie się w Łodzi.
Data: 4 kwietnia w sobotę
Godzina i miejsce: 13:00 (jednak proszę o wcześniejsze przybycie aby o 13:00 zacząć grać), budynek Wydziału Filozoficzno - Historycznego przy ul. Kamińskiego 27a, w sali 203 (ew. info o dojeździe gg:7802581)
Wpisowe na ligę (jednorazowo) i na turniej: 5zł + 5zł
Serdecznie zapraszam
Edytowane przez Yaerius dnia 29 marzec 2009 13:26
|
|
|
Viking |
Dodany dnia 28 marzec 2009 16:21
|
Użytkownik
|
postaram sie byc
|
|
|
|
Lord W |
Dodany dnia 28 marzec 2009 20:55
|
Administrator
Data rejestracji: 15.02.07
|
A ktoś z Was studiuje na tym wydziale?
Ja wiem gdzie to jest, ale nie przyjdę bo jestem umówiony na spotkanie w Skierniewicach także nie będzie mnie. |
|
|
|
Yaerius |
Dodany dnia 29 marzec 2009 13:03
|
Użytkownik
|
To jest jakieś 15minut z dworca na pieszo Z tego co mi wiadomo to nikt tam z 'naszych' tam nie studiuje
Przybywajcie, bo z Warszawy może ekipa przyjedzie
Została zmieniona godzina turnieju, z 12 na 13
Edytowane przez Yaerius dnia 29 marzec 2009 13:26
|
|
|
Yaerius |
Dodany dnia 02 kwiecień 2009 20:25
|
Użytkownik
|
Najbliższy turniej Pocketów w Łodzi zostaje odwołany z przyczyn niezależnych ode mnie.
Wszystkich zainteresowanych przepraszam. Mam nadzieję, że takie sytuacje nie będą miały miejsca w przyszłości.
|
|
|
Yaerius |
Dodany dnia 20 maj 2009 14:51
|
Użytkownik
|
Czy byliby chętni na turniej 6 albo 7 czerwca w Łodzi? W te dni w ŁDKu (Łódzki Dom Kultury) organizowany jest Łódzki Port Gier (http://www.lodzki... - poprzednia edycja). Jeśli byliby chętni mógłbym zagadac o troszkę miejsca dla nas, ale to tak bym musial znac odpowiedz do weekendu
|
|
|
Viking |
Dodany dnia 20 maj 2009 19:15
|
Użytkownik
|
ja jestem chetny mam juz wakacje ;d
|
|
|
|
Mikel |
Dodany dnia 31 maj 2009 12:05
|
Użytkownik
Data rejestracji: 28.01.09
|
Zamierzam kupić jakiś starter pocketów i potrzebuje waszej rady
Ten wpadł mi w oko http://isa.pl/p14...-Pack.html
|
|
|
|
Syndrius |
Dodany dnia 31 maj 2009 12:44
|
Użytkownik
Data rejestracji: 27.10.08
|
ten co wybrałes jest akurat dobry jak chcesz grać imperialnymi. dobry jest też Star Wars PMTCG: GROUND ASSAULT Battle of Hoth puszka. a normalnie sobie kupuj bostery..
Did I ever tell you what the definition of insanity is? Insanity is doing the exact... same fucking thing... over and over again expecting... shit to change... That. |
|
|
|
Mikel |
Dodany dnia 31 maj 2009 12:44
|
Użytkownik
Data rejestracji: 28.01.09
|
A jak bym chciał grać np.separatystami ?
Są do nich jakieś startery ?
Edytowane przez Mikel dnia 31 maj 2009 12:45
|
|
|
|
Yaerius |
Dodany dnia 31 maj 2009 13:29
|
Użytkownik
|
http://www.rebel....l-TCG.html - sklep rebel.pl
http://www.magict...59_454_532 - magictraders.eu, mają taniej trochę niż w rebelu
http://swpocketmo...pic=1843.0 - zawartośc każdego startera/puszki etc.
http://swpocketmo...allery.php - galeria pocketów
Jeśli chcesz grac separatystami to jedynie dostępny jest ten starter z Anakinem, ale boosterów z tego dodatku nigdzie nie widziałem....
|
|
|
Syndrius |
Dodany dnia 31 maj 2009 14:07
|
Użytkownik
Data rejestracji: 27.10.08
|
to po prostu kupuj zwykłe bostery
Did I ever tell you what the definition of insanity is? Insanity is doing the exact... same fucking thing... over and over again expecting... shit to change... That. |
|
|
|
Yaerius |
Dodany dnia 01 czerwiec 2009 17:25
|
Użytkownik
|
Czerwcowy turniej odbędzie się w Łodzi 6. czerwca w Łódzkim Domie Kultury podczas Łódzkiego Portu Gier.
Rozpoczęcie ok. 15.30, w Łódzkim Domie Kultury (ul. Traugutta 18)
Wpisowe 5 zł składka na ligę oraz 5 zł na nagrody.
Zapraszam wszystkich
Mikel, tam
|
|