Skierniewickie Stowarzyszenie FanĂłw "Gwiezdnych wojen" "Utapau"
Strona główna - Forum - Statut - O nas - Kategorie newsów - Kontakt - Kalendarz - Galeria - Download - Szukaj - Ostatnie komentarze Niedziela, Listopad 24, 2024
Zarząd:
Prezes:
Milka - gg:274886

Wiceprezes:
Lord W - gg:2504559
E-mail: wpolskce@poczta.onet.pl

Skarbnik:
Thorin - gg:1505406
Artykuły
· Recencja "Ostatniego...
· Spotkanie Utapau CXII
· Recencja Łotra Jeden
· Spotkanie Utapau CXI
· Spotkanie Utapau CX
Aktualnie online
· Anonimowi: 56

· Zalogowani: 0

· Łącznie użytkowników: 98
· Najświeższy rekrut: Monika
Ostatnio online
Aero 2 tygodnie/dni
ivered 4 tygodnie/dni
Nova54 tygodnie/dni
Damian58 tygodnie/dni
Thingol58 tygodnie/dni
jariniop61 tygodnie/dni
Lord W66 tygodnie/dni
Thorin146 tygodnie/dni
Chebeat237 tygodnie/dni
Vinga284 tygodnie/dni
Ankieta
Czy po ustaniu pandemii miałbyś ochotę na spotkanie członków SSFGW Utapau?

Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Reklama:
Szarlotka Film Festival
Szarlotka Film Festival

To pierwsza edycja festiwalu zorganizowana przez Amatorski Klub Filmowy "Jakby" we współpracy z Młodzieżowym Centrum Kultury. Nie zabrakło tam również członków Utapau, do czego przyczynił się jeden z organizatorów - nasz stary dobry znajomy - Syndrius. Z ramienia SSFGW prelekcję wygłosili Milka i Lord W i z techniczną pomocą Thorina.

Festiwal rozpoczynał się o godzinie 17:00, a Lord W z Thingolem przybyli prawie równo o tej właśnie porze. Niestety ale w związku z koniecznością przebrania się w stroje, cała ekipa (bo Milka z Thorinem i Alucardem siedzieli już na górze) opuściła pierwszy punkt programu, czyli film i prelekcję Lecha Mackiewicza. Po odnalezieniu sali 218 i szybkim przywitaniu z grupą teatralną "Banana Pervers" i konferansjerem w osobie Syndriusa można było spokojnie przebrać się w szaty rycerzy Jedi. Kilka zdjęć Thingola i w drogę. Pierwszym celem naszej wędrówki przez korytarze stała się szarlotka. Trzy rodzaje ciasta wyglądały apetycznie, także rycerze Jedi nie oparli się pokusie ich skosztowania. Wtedy do konsumujących dołączył Syndrius zaznaczając, żeby częstować się symbolicznie, coby starczyło dla wszystkich. Niestety było już po fakcie, bo jak się okazało łakomi Jedi zjedli już po dwa kawałki.

Posłuchawszy organizatora imprezy trójka "przebierańców" wraz z fotografem udała się w plener na sesję zdjęciową. Liczne ewolucje mieczami świetlnymi w pustych i ciemnych korytarzach zostały uwiecznione na kracie pamięci aparatu Thingola. Również przechodnie z ciekawością przyglądali się tym akrobacjom. Nie obyło się też bez latających mieczy świetlnych, ale wszyscy wyszli z tych walk cało. Po chwili przerwy można było wejść na kolejny punkt programu, czyli filmiki "Fabryki Synów" oraz AKF "Jakby". Wszystkie trzy filmy przedstawiały wysoką wartość artystyczną i nie należały do łatwych w odbiorze. Z pewnością jednak poruszyły zebranych.

Po tej ciężko strawnej przystawce przyszedł czas na danie główne, czyli filmy konkursowe. Jednak zanim rozpoczęła się projekcja zarządzono kolejną krótką przerwę. W tym czasie do zebranych dołączyli Talvi (znana nam z Fantazionu) i Chebeat, co ciekawe również w stroju Jedi. Po wspólnym zdjęciu zajęliśmy miejsca, aby obejrzeć filmy konkursowe. Poziom był bardzo wysoki i wyrównany. Wyświetlano filmy nieme, animacje, a nawet filmy paradokumentalne (Kawowo Radiowo) czy filozoficzne ("Macica" i "Kreator"). Nie zabrakło też produkcji lżejszych o komediowym charakterze (jak film znad skierniewickiego zalewu, z słynnym "run out of petrol" i goof goofem, czyli "Pietrek Z - Samotny jeździec") czy mniej strawnych o charakterze kulinarnym ("Smak"), oraz tych bardziej smakowitych ("Skierlotka"). Poziom był bardzo wyrównany i wysoki także Jury miało nad czym obradować.

Program z przyczyn technicznych uległ lekkiemu opóźnieniu, także po ostatnim pokazie reprezentanci Utapau wyszli na scenę. Krótka prelekcja o filmach, uniwersum Star Wars i stowarzyszeniu nie była z pewnością gwoździem programu, ale co ciekawe przyciągnęła kilkunastu słuchaczy. Po niej na scenę wkroczyła grupa "Banana Perwers" (występująca także na jednej z poprzednich przerw) z całkiem zabawnymi i dobrze zagranymi skeczami. W końcu przyszedł czas na ostateczny werdykt. Zwycięzcami okazały się filmy: "Macica" (zdaniem Jury) i "Dziady Poema" (głosy publiczności). Oprócz wręczenia nagród zwycięzcom, wręczono również symboliczne upominki, w postaci szarlotki, prelegentom i aktorom. Na zakończenie wystąpił artysta grający muzykę na żywo do starych filmów. W tym przypadku był to film rosyjski z okresu międzywojennego o tytule "Cwaniak". Niestety ze względu na dość późną porę liczba osób na widowni systematycznie malała.

Po oficjalnym zakończeniu część z osób udała się do Art de Grandu na imprezę u Ewoków. Festiwal należy uznać za bardzo udany. Widownia naprawdę dopisała, a filmy były na wysokim poziomie. Zobaczymy jak będzie za rok i czy festiwal na stałe zawita do skierniewickiego repertuaru imprez kulturalnych.

Szarlotka Film Festival odbyła się 17 października 2012 r.

PS 1. Gratulacje dla organizatorów festiwalu za pomysłowość i przygotowanie, ze szczególnymi pozdrowieniami dla konferansjera - Syndriusa. Byli ludzie, był lekki stres, ale poziom wysoki także był.
PS 2. Dwa ciasta, które udało mi się skonsumować były naprawdę dobre. Także podziękowania i pochwały dla piekarzy.
PS 3. Oprócz rycerzy Jedi, na sali była także Leia i R2D2 (gdzie on zostawił C3PO?) - także zauważyliśmy te drobne gesty.
PS 4. Podziękowania dla Thingola, Thorina i Milki, za podwiezienie, za pożyczony strój, za pomoc przy prezentacji i za wspólnie spędzony czas.

To do zobaczenia za rok. Życzę motywacji twórcom i kolejnej udanej imprezy.

Niech Moc będzie z Wami!

Lord W
· Napisane przez Lord W dnia 18 listopad 2012 11:51 · 6 komentarzy · 23082 czytań · Drukuj
Komentarze
#1 | Lord W dnia 18 listopad 2012 12:06
Nie wiem jak Wam, ale mi te filmy konkursowe się podobały. Nawet sporo ludzi było.

Fakt, że w przypadku "Pietrka Z" prześwitywał greenbox, ale cały filmik był i tak bardzo przyjemny w odbiorze. Nawet w pewnym sensie promuje on Skierniewice i osiedle Zadębie. Natomiast montaż animacji to myślę, że też był dość duży wysiłek. Dodatkowo niektóre filmy miały specjalnie skomponowaną muzykę.

Z pewnością wiele z nich wymagało ciężkiej pracy i dobrego warsztatu. Najważniejszy był jednak pomysł, fabuła no i tytuł, bo niestety podejmując decyzję przy głosowaniu ja np. kierowałem się tylko tymi tytułami, które zapadły mi w pamięć. Wygrać nie było łatwo. Wcale nie dominowały komedie, a raczej filmy z przesłaniem.Frown
#2 | Syndrius dnia 18 listopad 2012 12:55
Dziękuję reprezentacji Utapau za chęć udziału w tej imprezie ;-)
Fakt był stres, pierwszy raz prowadziłem imprezę. W dodatku byłem jej wpsółorganizatorem. Miło mi że impreza została odebrana ciepło. Zobaczymy co będzie za rok, klub cały czas się rozwija. Mam nadzieję że znajdą się jacyś zapaleńcy chętni do tworzenia własnych dzieł u nas ;-)
#3 | Lord W dnia 18 listopad 2012 17:45
Z tego co widziałem to jacyś tam byli Grin

Macie jeszcze znajomości z bananami także aktorzy też są. Sam scenariusz i teksty konferansjera były ok i impreza na poziomie. Nawet my z naszą masową kulturą średnio tam pasowaliśmy.
#4 | Syndrius dnia 18 listopad 2012 18:31
Lordzie- kultura masowa jest nierozerwalną częścią kina, więc wasza prelekcja była naprawdę spoko. Poza tym taki jest przeważnie urok festiwali- nacisk na artystyczne walory. Można powiedzieć że udało nam się wrzucić wszystko do jednego worka Pfft
#5 | Lord W dnia 20 listopad 2012 17:32
Nawet fota nasza była w poniedziałkowym Dzienniku Łódzkim. Wink
#6 | Lord W dnia 08 grudzień 2012 21:34
Na stronie szarlotki też pojawiła się galeria. Powiem, że całkiem udane zdjęcia. Grin
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony

Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?
Kalendarz
Po Wt śr Cz Pi So Ni
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?